keskiviikkona, helmikuuta 16, 2011

Arkias(t)ioita

Meillä on kaksi jatkuvassa käytössä olevaa astiastoa; Arabian 24-h sekä Ruska. Heikki Orvolan suunnittelemaa 24h:ta aloin keräämään vähän sen jälkeen kun se tuli markkinoille. Se on ihana perusastiasto. Ruokalautaset sekä murokupit ovat vihreät (jota ei enää valmisteta), pasta- ja pikkulautaset -ns. leipälautaset- ovat valkoiset. Muutama tarjoiluastiakin on, niitä löytyy molemmissa väreissä. Valkoinen on kiiltävä ja vihreä on matta, sopivat hyvin yhteen.
Ruska-sarja oli tuotannossa vv. 1961-1999. Se on Ulla Procope'n suunnittelema kivitavara-astiasto. Osa on peräisin Muusikkoni lapsuudenkodista ja sitä on täydennetty kirpputorilöydöillä.
Teekuppejakin löytyy jokunen tätä sarjaa, mutta eivät ole käytössä vaan kaapissa pölyyntymässä.
Tämän suuren, n. 35x26cm kokoisen, vuuan ostin viime kesänä Fiskarsin antiikkimarkkinoilta. Se on kätevä paistosten ja laatikkoruokien valmistuksessa. Kuvassa on kasvis-jauhelihavuoka ja ohje seuraa tässä:
400g jauhelihaa
pari dl pakastettuja tatteja
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
300g:n pussi kruunusekoitusta (kukkakaali, parsakaali, porkkana)
1prk tomaattimurskaa
2dl ruokakermaa
juustoraastetta
öljyä, suolaa, pippuria
Tee näin: sulata sienet, ruskista jauheliha, käytä sienet lihan kanssa pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla tai muulla lempimausteellasi. Lisää tomaattimurska pannulle.
Viipaloi kesäkurpitsa, lado vuuan pohjalle kerros viipaleita, mausta. Laita seuraavaksi kerros jauhelihaseosta, ripottele juustoraastetta päälle. Kaada kruunuvihannekset vuokaan, seuraavaksi loput jauhelihasta ja päällimmäiseksi loput kesäkurpitsat. Muista maustaa kasviskerrokset. Kaada ruokakerma vuokaan tasaisesti, pinnalle juustoraastetta reilusti. Vuoka uuniin muhimaan 200 asteeseen. Vuuan mallista riippuu kuinka kauan sen kannattaa siellä paistua. Tuollainen laakea vuoka oli n.40min. Syvä ja korkea vie varmaan tunnin. Pintaan saa tulla väriä. Lientä on tässä aika reilusti, mutta se pitää ruuan ihanan mehevänä. Sieniä lisäämällä saa kasvisversion. Helppo ja nopea arkiruoka!

Ei kommentteja: