maanantaina, heinäkuuta 11, 2011

Kirjakokemuksia

Olen lukenut kaiken kesää kirjoja, lähinnä dekkareita; Reijo Mäkeä, Seppo Jokista ja Markku Ropposta. Näiden kolmen lisäksi luen usein Leena Lehtolaista, Outi Pakkasta sekä Wexi Korhosta. Aikoinaan ahmin kaikki Risto Karlssonin (20.10. 1940-20.7.2006) kirjat, joista osa oli dekkareita. Karlsson oli Suomen Dekkariseuran perustajajäsen, toimittajana mm. Eeva- sekä Seura-lehdissä. Hänen teksteissään huumori kukki ja lisämausteena oli romaanihenkilöiden pyöriminen minulle tutuissa maisemissa Kymenläänissä. Pari Karlssonin kirjaa olenkin saanut ostettua, toisen divarista ja toisen kirjaston poistomyynnistä. Aina kun kohdalle sattuu, niin mukaan lähtee.

Kirjoja on tosiaan tullut ostettua. Viimeksi tarttui rautatieaseman pokkaripuodista Tiina Lymin "Susi sisällä". Tiina Lymi on erittäin lahjakas näyttelijä ja näytelmäkäsikirjoittaja. Kävimme katsomassa hänen kirjoittamansa näytelmän SOS-Save Our Souls Ryhmäteatterissa. Tarina oli koskettava ja näyttelijäsuoritukset -etenkin Elina Knihtilän- niin upeita, etten löydä superlatiiveja niistä kertomaan.

Susi sisällä on Lymin esikoisromaani, joka perustuu samannimiseen näytelmään. Hän myös ohjasi näytelmän Tampereen Työväen Teatterissa, ensi-ilta oli v. 2009. Takatekstin mukaan se on " yllätyksellinen ja hulvaton parisuhdetarina pettämisestä ja petetyksi tulemisesta."Kirja on vielä aloittamatta, mutta tänä iltana ajattelin käydä sen kimppuun.

Kirjatorilta ostin "Ekovuosi Manhattanilla", joka perustuu kirjailija Colin Beavanin kokeiluun pienentää omaa hiilijalanjälkeään kera vaimon ja pienen lapsen. Tarinasta (olen lukenut toistaiseksi vain takakannen) tulee mieleen John Websterin dokumenttielokuva "Katastrofin aineksia", josta kerroinkin aikanaan .

Toinen Kirjatorin ale-löytö oli Katja Kallion "Syntikirja". Olen lukenut hänen tuotannostaan muut, paitsi lastenkirjan "Bibi muuttaa Suomeen". Pidän hänen romaaneistaan, ne ovat helppolukuisia, mielenkiintoisia ihmissuhdetarinoita. Elokuvaverisot "Sooloilua" sekä "Kuutamolla" kalpenevat kirjojen rinnalla. Aloitin Syntikirjan eilen illalla, luin sen tänään päivällä loppuun.

Niinhän tämä päivä mukavasti vierähti, kirjan parissa. Tunnin verran olin metsässä Mustin kanssa. Tarkoitus oli kerätä mustikoita, ihan poimurin ja pienen ämpärin otin mukaan. Tunnin saalis oli jotakuinkin 2dl mustikoita ja 1dl roskia. Metsä on täynnä mustikanvarpuja, mutta marjoja vain harvassa. Kukinnan aikaan ei mielestäni ollut hallaa, mutta olisiko sateet ehtineet piiskaamaan kukat ennen kuin pörriäiset ehtivät pölytyspuuhiin? Taitaa torilta löytyä paras mustikkametsä. Ja selkäkin sanoo poks ja rits, toivottavasti saan sen kuntoon ennen sienestyskauden parasta sesonkia!

Ei kommentteja: