sunnuntaina, tammikuuta 30, 2011

Makea lumilyhty

Otetaan 15x15cm kokoinen pala tukevaa pahvia, päällystetään se foliolla ja piirretään siihen kevyesti "apuympyrä" halkaisijaltaan n.7cm. Tehdään tomusokerista ja vedestä paksuhko tahna. Otetaan 75-90 palaa sirkkua tai pulmua, minipalatkin käyvät. Kastetaan sokeripalan yksi sivu tomusokeritahnassa ja aloitetaan lumilyhdyn rakentaminen apuviivan päälle. Palojen väliin jätetään muutama mm väliä.
Seuraava kerros tulee edellisen kanssa limittäin. Pieniä rakoja pitääkin jäädä, niistä valo tuikkii kauniisti kynttilän palaessa lyhdyssä. Kerroksia tulee 5-6. Jos lyhty uhkaa sortua kesken rakennusprojektin, kannattaa pitää pientä taukoa, että tahna kuivahtaa välillä.
Valmiin lyhdyn päälle voi valuttaa lusikalla tomusokeritahnaa tai koristella vaikkapa hopeakuulilla. Sitten vaan tuikku sisään palamaan ja nauttimaan kauniista ja tunnelmallisesta valosta.
Olen tehnyt näitä lyhtyjä sekä lasten että vanhusten kanssa. Materiaalit kun ovat myrkyttömiä, niin ei haitaa vaikka sormet livahtaisivat suuhun välillä. Lyhty on yllättävän kestävä, lämpö ei saa sitä sulamaan, kun on tarpeeksi tilaa kynttilälle. Idean olen lainannut toistakymmentä vuotta sitten julkaistusta Suomen Sokerin seinäkalenterista.

Ei kommentteja: