maanantaina, syyskuuta 19, 2011

Englannissa - The Beatles

Ikuisina Beatles-faneina kiersimme matkallamme useita kohteita, jotka ovat merkityksellisiä bändin historian kannalta. Jo Liverpooliin pääseminen oli suuri unelma, Lontoossa olimme kumpikin käyneet kerran aiemmin.

Liverpoolissa on Beatlesmuseo, jossa on bändin historia kerrottuna alkaen ihan alkuvuosista jokaisen soolouraan saakka. Museo on Albert Dockin alueella ja sen yhteydessä on kauppa, joka myy luonnollisesti kaikkea mahdollista Beatles-tavaraa avaimenperistä eväslaukkuihin.

Museoon oli rakennettu legendaarisen Cavern-klubin kopio

Siinä soittokamat odottaa lavalla soittajiaan

John Lennonin flyygeli ja kitara

Liverpoolissa on hotelli nimeltä "Hard Days Night" ja sen yhteydessä on myös Beatles-aiheinen kauppa.

Hotelli ja kauppa sijaitsevat samassa korttelissa uudelleen rakennetun Cavern-klubin kanssa. Alkuperäisessä klubissa nelikko esiintyi lähes 300 kertaa Saksan vuosiensa jälkeen ja sieltä manageri Brian Epstein löysi heidät.

John Lennon pronssisena nojailemassa seinään

Klubin sisäänkäynti

Klubi sijaitsi syvällä maan alla kellarissa ja siellä oli todella kuuma!

Esiintymässä oli tuona iltana trubaduuri, jonka ohjelma koostui suurimmaksi osaksi Beatles-klassikoista.

Pienen bussimatkan päässä keskustassa on Strawberry Fieldsin portti. Siellä oli aikoinaan Pelastusarmeijan lastenkoti ja John Lennonilla oli lapsena tapana käydä leikkimässä alueella. Lastenkodin kauniista nimestä Lennon sai idean tehdä kappaleen Strawberry Fields Forever joka julkaistiin ensimmäisen kerran singlenä helmikuussa 1967. Paikalla oli käynyt paljon "pyhiinvaeltajia"; portinpielet olivat täynnä kirjoituksia ja portin taakse oli tuotu kitara sekä kukkia.

Kävelymatkan päässä edellisestä kohteesta on St Peter's Parish Church ja kirkon pihalla hautausmaa. Siellä lepää Eleanor Rigby. Paul McCartney on kertonut, että samanniminen laulu on nimetty näyttelijätär Eleanor Bronin mukaan ja sukunimi on tullut erään kaupan nimestä. Kun 80-luvulla joku huomasi, että Paulin ja Johnin lapsuusmaisemissa löytyy kyseinen hauta sekä myös

Mc Kenzien hauta, on Paul todennut nimien nähtävästi syöpyneen mielen syövereihin ja sieltä putkahtaneet esille sanoitusta kirjoittaessa.. Laulussahan McKenzie on pappi, joka hautaa Eleanorin. Kappale sai ilmestymisvuonnaan 1966 Grammy-palkinnon.

Jatkoimme kävelyä vielä kaksikon Lennon-McCartney lapsuus- ja nuoruusvuosien kotikulmilla. Poikkesimme kesken vilkkaan ravikilpailun pubiin, jossa oli kovat vedonlyönnit käynnissä ja tv pauhasi. Pubi on Quarry Streetin ja Allerton Roadin kulmassa.

Penny Lane kuului tietysti myös kohteisiimme.

Katukyltti on myös saanut fanien viestejä. Näitä kylttejä on varastettukin aikamoinen määrä.

Adelphi Hotel on Liverpoolin keskustassa. Siellä John Lennon piti kirjansa John Lennon panee omiaan (John Lennon in his own words) julkaisutilaisuuden v. 1964.

Viiden tapahtumarikkaan Liverpool- päivän jälkeen junailimme Lontooseen. Abbey Road täytyi mennä katsastamaan ja kuvaamaan.

Studion portinpieli

Studion pihassa kävi kuhina, kamoja roudattiin sisään. Lienee jonkun äänityssessiot olivat alkamassa.

The Suojatie

Suojatiellä oli myös vilkasta. Onhan se kuuluisa Beatlesin "Abbey Road"-albumin kannesta. Levy julkaistiin syyskuussa 1969. Levy jäi bändin viimeiseksi yhteiseksi äänitteeksi, vaikkakin "Let It Be" julkaistiin myöhemmin, mutta se oli nauhoitettu jo 1969 vuoden alkupuolella. Samaa ideaa levynkannessa on käyttänyt myös Red Hot Chili Peppers EP-levyllään "The Abbey Road".

Tulipa (taas) käveltyä itsekin suojatie ylitse useaan kertaan. Varmaan tulee olemaan käyntikohde myös seuraavalla Lontoon reissullani.

Ei kommentteja: