tiistaina, toukokuuta 03, 2011

Taikinaterapiaa

Kun haluaa saada ajatukset pois maailman epäoikeudenmukaisuuksista, siihen auttaa taikinaterapia. Osallistuin Marttojen kurssille "Piirakkapidot Karjalaisittain". Kurssi järjestettiin Uudenmaan Marttojen opetuskeittiössä Kampissa ja järjestäjinä olivat Viikin Martat.

Karjalaisien leivonnaisten nimet vaihtelevat eri alueiden mukaan. Karjalanpiirakka eli kaikille tuttu riisipiirakka on oikealta nimeltään piiras. Piirakka on pellillä levymäisenä tehty leivonnainen, avo- tai umpimallinen. Piirakka-sana on kuitenkin vakiintunut yleiskieleemme. Opin myös, että kuorien kaulitseminen on ajelemista ja rypyttäminen on ummistamista. Kuoret tulee ajella niin oheksi, että seitsemän kirkontornia näkyy sen läpi. Tai jos kirkkoja ei ole lähistöllä, niin ainakin täytyy pystyä lukemaan rakkauskirje kuoren läpi.

Etualalla kuvassa marjarönttösiä, täytteenä puolukkaa. Taimmaisella pellillä piiraita ohra-, peruna- ja riisitäytteillä. Ohra on perinteisin täyte, koska riisi on aina ollut tuontitavaraa.

Tässä tulossa täytettä mahallaan makkuajiin sekä syvänkokkosiin.

Syvänkokkosia uunituoreina.

Katettu pöytä odottaa innokkaita leipureita lämpimäisten maisteluun.

Ruokasalissa on kaunis kakluuni.

Leivonnaisista tulvahti hurmaava tuoksu...

...ja sai vatsat kurnimaan.

Liinoilla peitetyt herkut säilyivät lämpiminä.

Tässä lanttusupikkaita.

Piiraiden ulkonäkö ei ollut aivan tasalaatuista, mutta maku....hmmmm. Jää "saarioistenäiti" toiseksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Karjalankielellä karjalanpiirakka on sipainiekku(suhuässällä) tai piirai. Herkullisen näköisiä leivonnaisia. Teittekö myös sulhaspiiraita eli keitinpiiraita? Nuo sinun syvänpiiraat ovat pyörösten näköisiä. Oliko niissä mannapuuroa? Vaikka nuo rönttöset ovat kainuulaisia perinneherkkuja, en vielä ole niitä maistellut.
Terveisin Imppu

Impi kirjoitti...

Hei Imppu ja kiitos kommentista! Teimme myös sultsinoita, eli piirastaikinasta kaulitaan lautasen kokoisia kuoria, jotka perinteisesti paistetaan hellan levyllä, mutta me paistoimme kuivalla valurautapannulla. Täyte lisättiin vasta kun käytiin syömään ja käärittiin kuin nykyajan tortilla rullaksi. Täytteenä oli riisi- ja mannapuuroa. Kyllä kyseessä on mannapuurotäytteiset pyöröset, jotka tunnetaan myös kukkosten sekä tapuntaisten nimellä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, nämä olivat niin maukkaita, että pakko kokeilla kotonakin.