maanantaina, maaliskuuta 07, 2011

Leffamusaa

Musiikki on aina ollut olennainen osa elokuvaa. Moni hitti on tullut juuri elokuvan kautta tunnetuksi. Esimerkiksi Charles Chaplinin "Smile" (Nykyaika, 1936), Bing Crosbyn "White Christmas" (Valkea Joulu, 1954), Tex Ritterin"Do Not Forsake Me, Oh My Darling" (Sheriffi, 1952) ja "Moon River" (Aamiainen Tiffanylla, 1961), joka on Henry Mancinin sävellys ja sanat on riimitellyt Johnny Mercer:
"Moon River, wider than a mile,
I'm crossing you in style some day.
Oh, dream maker, you heart breaker,
wherever you're going I'm going your way.
Two drifters off to see the world.
There's such a lot of world to see.
We're after the same rainbow's end--waiting 'round the bend,
my huckleberry friend,
Moon River and me."
© 1961 Paramount Music Corporation, ASCAP
Muutama soundtrack-levy on tullut hankittua ja tässäpä esittelen ne: Vuonna 1977 John Travolta tuli kaikkien tunnetuksi elokuvalla Saturday Night Fever. Koulujen jumppatunneillakin tanssittiin "travoltaa" ja päässä soivat Gibbin veljesten hitit "Staying Alive" ja "How Deep Is Your Love". Soundtrack-albumin Muusikkoni löysi joskus viime vuonna kirpparilta, eikä aika ole ajanut sen ohi vieläkään. Myös leffa löytyy hyllystämme DVD-versiona.
Seuraavana vuonna, 1978, discohileet rapisivat ja kellohameet alkoivat heilahdella rock'n'rollin tahtiin. Kauppojen hyllyiltä loppuivat "suavet" ja "brylcreemit", kun kundit väänsivät tukkaa tötterölle. Tämä levy löytyi Hietsun kirpparilta kesällä 2009.
Greasen kävin aikoinaan katsomassa teatterissa kaksi kertaa, myöhemmin vuokrasin videon, katsoin telkasta, näin teatteriesityksen 2002 Peacockissa ja Areenalla brittiversion v. 2004. Ja DVD löytyy myös tästäkin, se on tuplapaketti, mukana myös jatko-osa, joka ei kuitenkaan kestä niin montaa katselukertaa kuin ensimmäinen.
Tässähän Travolta laulaa myös itse, ja Olivia Newton-Johnin kanssa lauletut duetot "Summer Nights" sekä ""You're One That I Want" ovat jääneet klassikoiksi.
American Graffiti -suomeksi Svengijengi '62- on George Lucasin ohjaama sekä käsikirjoittama elokuva vuodelta 1973. Itse näin sen muutamaa vuotta myöhemmin. Levyn ostin viime vuonna ja hassua, kun sitä kuuntelee, muistaa automaattisesti mikä kappale tulee seuraavaksi. Sen verran paljon tuli nuorena teininä sitä naapurissa kuunneltua. Levyllä on todellisia hittejä kuten "Rock Around The Clock", "Chantilly Lace", That'll Be The Day" ja "The Great Pretender". Nämä kappaleethan olivat hittejä jo vuosia (vuosikausia) ennen elokuvan ilmestymistä, mutta ehkäpä ne saivat sen jälkeen uutta kuulijakuntaa.
1957 ilmestyi musikaali West Side Story. Ikimuistettavan musiikin on siihen säveltänyt Leonard Bernstein. Elokuvaversio ilmestyi v. 1961 ja se voitti 10 Oscaria. Pääosia esittivät Natalie Wood ja Richard Beymer. Tarina on New Yorkin latinokortteleihin sijoittuva Romeo ja Julia -tarina. Suurimmat hitit tästä musikaalista lienevät "Somewhere", "Tonight" sekä "I Feel Pretty". Älppäri oli parin euron löytö Hämeentien Fidalta. Levykuoren välistä löytyi vuodelta 1965 Suomen Kansallisoopperan käsiohjelma, silloin Tonya esitti Aatos Tapala ja Mariaa Lala Lustre-Strömmer.
Eilisiltä Vintage-messuilta Muusikkoni löysi tämän vinyylin. Cherbourgin Sateenvarjot (1964) on meidän yhteinen suosikkielokuvamme. Toistaiseksi sitä ei ole kuitenkaan tullut hankituksi DVD:nä, mutta digiboxin kovalevyllä se on tallessa. Tarina on surullinen ja kuvattu on niin kauniisti! Elokuvassa lauletaan kaikki vuorosanat, mikä on jopa musikaalissa harvinaista. (Muistaakseni saman ohjaajan, Jacques Demyn, leffassa "Rochefortin tytöt" on myös vuorosanat esitetty laulaen.)
Soundtrack on upea jenkkipainos elokuvan ilmestymisvuodelta 1964. Sisältä löytyy libretto. Musiikin on säveltänyt Michel Legrand.
Eikä nämä vielä tähän loppuneet: sokerina pohjalla Julia Andrewsin tähdittämät Maija Poppanen (1964) ja Sound Of Music (1965).
Mary Poppins-levy on myös eilisen Vintage-messujen löytö.
The Sound Of Music-älppäri löytyi syksyllä levymessuilta. Leffan olen käynyt katsomassa teatterissa muistaakseni kolme kertaa, telkkarista nähnyt useasti, DVD:ltä ja videolta muutaman kerran ja kolme vuotta sitten teatteriversion Imatralla, pääosissa olivat Arja Koriseva ja Kai Hyttinen. Elokuva pelasti aikoinaan lipputuloillaan konkurssilta tuotantoyhtiön 20th Century Foxin.

Ei kommentteja: