lauantaina, elokuuta 10, 2013

Ruostevärjäys

Ystävältäni kuulin ruostevärjäyksestä, googlettamalla löysin lisää tietoa ja kokeillahan sitä piti! Tekotapoja lie tässäkin yhtä monta kuin tekijää, mutta annan pikaopastuksen omasta menetelmästäni:

Tarvitset ruosteisia esineitä. Itse olen etsinyt niitä mm. metsästä ja löytänyt muutamia ruosteisia pellinkappaleita , ruostuneita kaljatölkkejä sekä palan ruosteista verkkoa. Ennestään mulla oli ruosteisia renkuloita, avaimia sekä kettinkiä. Voit myös yrittää värjäystä ruostuvilla, mutta ei vielä ruostuneilla esineillä. Muita tarvikkeita ovat väkiviinaetikka, merisuola, vettä, ämpäri sekä muovia, esim. muovikasseja. Ja tietysti kangasta, jota haluat värjätä. Kangas olisi hyvä olla ainakin suurimmaksi osaksi puuvillaa. Kangas pitää pestä, miel. 60 asteessa, jotta viimeistelyaineet lähtevät ja kangas värjääntyy helpommin. Mulla on ollut jokamiehenlakanakangasta, vanha verho (osittain keinokuitua), ekokassi, pieniä pöytäliinoja ja joitain värillisiä kangaspaloja.

Ämpäriin laitetaan vettä, suolaa ja etikkaa. Olen laittanut n. 1/2 ämpärillistä vettä, 2dl suolaa ja 2dl etikkaa. Suola on hyvä liottaa veteen ensin ja sitten lisätä etikka. Kangas kastellaan ämpärissä hyvin ja rautaromu asetellaan kankaalle.

Tässä alimmassa kuvassa kangas on jo kertaalleen värjätty, mutta mielestäni siihen jäi liikaa "tyhjiä" kohtia, joten se pääsi uusintakäsittelyyn.
Kun romut ovat kankaalla, tehdään kankaasta nyytti ja laitetaan muovipussiin muhimaan.Nyssäkkä viedään muhimaan sopivaan paikkaan, mulla ne ovat olleet parvekkeella pyykkikorissa. Huom! ruosteista nestettä saattaa valua pussista ja värjätä myös sellaista, mikä ei olisi kovinkaan suotavaa. Suojaa siis sekä omat vaatteesi että kaikki muut paikat missä aiot puuhastella/säilyttää näitä värjäytymässä olevia kankaita. Nyt voit unohtaa projektin muutamaksi päiväksi, viikoksikin. Voit toki käydä kurkkimassa pussukoihin, vaikka lorauttaa etikkaa hieman voimistamaan prosessia parin päivän jälkeen. Mutta noin viikon kuluttua pitäisi kankaissa olla huippuhienoja kiemuroita. 

Muistat taas laittaa rönttävaatteet päällesi, tai ainakin esiliinan (arvaa vaan miksi muistutan tästä...Siperia opetti, taas kerran) ja avaat paketit varovaisesti (ruoste tarttuu hyvin myös kylpyhuoneen kaakeleihin). Otat talteen metalliromun, huuhtelet kankaat ämpärissä johon olet laittanut 2-4rkl merisuolaa/ämpärillinen vettä ja heität ne pyykkikoneeseen. On tosi kituuttavaa kestää vielä 60 asteen ohjelman läpi pyöriminen (kera pesuaineen), mutta sen jälkeen voit ripustaa kankaat kuivumaan ja ihastella tulosta.


Kuvissa kankaita, joita en ole ehtinyt vielä silittää. En myöskään ole vielä päättänyt, mitä niistä valmistuu. Kuviot ovat mielenkiintoisia, kauniita, yksilöllisiä. Tämä tekotapa kiehtoo, lähtee käsistä. Tällä hetkellä unelmoin kanaverkosta ja rautalangasta. Ja joku ratas olisi myös hieno...

2 kommenttia:

savisuti kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta! Näyttää tosi hienolta! Nyt ruostuneen romun metsästykseen! Näin voisi tehdä hienoja t-paitoja tms.

Impi kirjoitti...

Mulla on yhdet kankaat muhimassa parvekkeella, tänään taidan ne ottaa ja heittää pesuun. Tämä on niin hauskaa! Paitoja ajattelin itsekin kokeilla värjätä.