tiistaina, huhtikuuta 30, 2013

Wappuruokaa

Kokkailin kevään ja vapun kunniaksi mukavaa purtavaa, joka sopii illanistujaisiin, brunssille, piknikevääksi tai  vaikka lounaaksi.

Ensin tein juustopiirakkaa, idean sain ruotsalaisesta Västerbotten-piirakasta. Minulla oli kuitenkin kotona tavallista juustoraastetta, niin muuntelin piirakkaa jonkin verran. Käytin jytte-jauhoja, niin piiras on myös gluteeniton. (Pohjaan voi toki käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja, tai jotain tummia jauhoja jos ei halua tehdä gluteenitonta versiota)



Gluteeniton juustopiirakka

Pohja: 
125g voita
3dl tummia jyttejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vetä

Nypi voi, jauhot ja juustoraaste sekaisin, lisää vesi. Painele taikina piirasvuuan pohjalle ja paista 175 asteessa 7-10min. 
Tee täyte:
4dl juustoraastetta
2dl kuohukermaa
1dl maitoa
3 munaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle. Paista uunissa alatasolla 10 min ja vielä keskitasossa n. 15 min, niin että täyte hyytyy ja saa väriä. Täyte voi jäädä hieman hyllyväksi, se hyytyy lisää jäähtyessään.

Tarjoile piirakka hyvän salaatin kanssa. Perinteisesti Västerbotten-piiras tarjoillaan ravunpyrstöjen kanssa.

Toisen kokkaussession tuloksena syntyi frittata. Se on italialainen munakkaan tapainen ruokalaji. Sen voi tehdä annoksina muffinivuoissa tai littanan levyn piirasvuoassa.





Frittata kera sienien ja pekonin

8 kananmunaa (jos ovat kovin pieniä, laita 9)
ripaus suolaa, mustapippuria myllystä
1dl parmesaania raastettuna
1dl kermaa
1dl maitoa
1dl rucolaa pieneksi pilkottuna
1-2 tuoretta herkkusientä 
muutama pekonisiivu

Riko munien rakenne, vispaa muut aineet sekaan. Kaada voideltuihin muffinivuokiin tai leivinpaperilla vuorattuun piirasvuokaan. Ripottele pieneksi pilkotut sienet (käytin tähän herkkusienien kannat, jotka jäivät edelliseltä päivältä, kun teimme täytettyjä herkkusieniä) ja pieneksi leikattu pekoni. Paista 200 asteessa noin 15-20min. Pintaan saa tulla hieman väriä. Tämä on hyvää myös kylmänä.

torstaina, huhtikuuta 25, 2013

Banaaniletut - gluteeniton herkku

Bongasin netistä jokin aika sitten mielenkiintoisen ohjeen; jauhottomat letut! Siis sopivat gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sekä muillekin jotka haluavat karttaa jauhoja.

Letut ovat oiva välipala tai sunnuntaiaamiainen. Niistä tulee hieman normaalia paksumpia.




n. 20-22 pikkuletun taikinaan tulee 1 iso banaani ja 2 kananmunaa. Ei muuta.

Riko munat blenderiin ja paloittele sekaan banaani. Taikina onnistunee myös sauvasekoittimella. Kaada tasaiseksi sekoitettua taikinaa lettupannun lokeroihin. Paistamiseen käytin neitsytkookosöljyä, mutta ensi kerralla aion laittaa voita, koska siitä irtoava pieni suolalisä on tarpeen. Letut täytyy paistaa miedommalla lämmöllä kuin tavalliset ohukaiset. 

Hilloa näihin en laittaisi, sillä makeutta on jo tarpeeksi. Söimme näitä banaanisiivujen ja kuusenkerkkäsiirapin kanssa. Paistaessa ripottelin letuille kanelia. Voisin kuvitella, että maistuisivat hyvältä vaikkapa vaniljajugurtin kera. Kookoshiutaleitakin voisi laittaa taikinaan. Kannattaa kokeilla, vaikka Wappubrunssilla!