torstaina, maaliskuuta 28, 2013

Sieniunelmia

Ihan kamalaa. Kalenterin mukaan on kevät, mutta lunta ja pakkasta riittää. Eikä siinä vielä ole murheen aihetta mun mielestä, sillä en ollenkaan tykkää kuraisesta keväästä. Mutta mulla ajatukset pyörii tulevassa sienestyskaudessa. En ole korvasienestäjä. Keväällä pelkään tavallista enemmän käärmeitä, en oikeen osaa löytää korvasieniä kun en edes tiedä mistä etsisin. Viime vuonna löysin yhden, oli kuulemma kovin hyvä korvasienivuosi.

Minä odotan tatteja ja muita alkusyksyn sieniä. Kauheeta sanoa kun kaikki muut odottavat kevättä ja kesää. Aurinkoihottuma ja huono lämmönsietokyky saattavat olla yksi syy miksi en niin hirveesti ole kesädiggari.

Mutta ne sienet...olen jo pariin otteeseen nähnyt unta sienestämisestä - siis ihan tässä maaliskuun aikana. Toisen muistan hyvin, siinä keräsin hurjan isoja herkkutatteja ja haaparouskuja. 

Wanhan Sataman kädentaitomessuilta löysin aivan ihanaa sienikangasta (kuvassa vasemmalla):


Oikeanpuoleisen kankaan ostin Virkkuukoukkusesta. Kumpaakin on puolenmetrin pala eikä mulla ole harmainta aavistustakaan mitä niistä teen. Ehkä laitan ne tyynyn alle, jotta näkisin vielä enemmän sieniunia.

tiistaina, maaliskuuta 26, 2013

Safkaa ja kaikenlaista Kotiruokaa

Rakastan keittokirjoja. Ruuan tekeminen ohjeen mukaan on kuitenkin hankalaa. Mutta keittokirjojen selaaminen ja ohjeiden lukeminen on ihanaa. Nautin myös suunnattomasti hyvässä ruokakaupassa kuljeskelemisesta. Etenkin Herkun säilykehyllyt ovat ihanat. Siellä vierähtää äkkiä useampikin tovi.

Ostelen toisinaan vanhoja keittokirjoja divareista ja kirppiksiltä. Viimeksi ostin Linda McCartneyn kasvisruokakirjan Emmaukselta. Stadin Klassikot- kirjan Muusikko toi kerran tuliaisena Helsingistä. Siinä on esitelty neljä Helsinkiläistä ruokaravintolaa; Kosmos, Elite, Sea Horse ja Kolme Kruunua, sekä niiden klassikkoannokset resepteineen. 

Safkaa-kirja on joululahja Syseriltä. Sen ohjeista löytyy mm. huippusuosittu avokadopasta. Ohjeet ovat helpohkoja ja ihanan maistuvia. 


Aloitin keittokirjojen lukemisen jo varhain. Tämä Äidin vanha Kotiruoka onkin sen näköinen, että luettu on. Kannet ovat hävinneet jo aikoja sitten, mukana mennyt myös muutamia sivuja. 



Kirjan kuvat ovat niin ihania!




Ja löytyypä tästä painoksesta vielä saippuankin valmistus!




On mulla kirjasta uudempikin painos. Tämä on loistava perusteos jokaiseen kotiin. 




Vanhan Kotiruoka-kirjan sienikartta on kaunis. En kuitenkaan kehoittaisi ketään keräämään sieniä näiden kuvien perusteella, vaikka kyllähän tuosta ainakin pari tattia tunnistaa.




Tässä sienikuvasto nykypainoksesta:




Ei herätä ollenkaan niin suuria tunteita kuin nostalgiset piirroskuvat!

maanantaina, maaliskuuta 25, 2013

Peltipurkkeja

Jokin aika sitten poikkesimme kirppiksellä, joka on ollut jonkin aikaa Sokevan tehtaan yhteydessä Vantaan Korsossa. Onko paikka liian syrjäinen, vai mikä syynä, että tyhjiä pöytiä näytti olevan enemmän kuin täysiä. Lastenvaatteita oli tarjolla aika paljon, mutta muuten ei paljoakaan kiinnostavaa.

Jotain kuitenkin tarttui mukaan: Veekoo-kahvipurkki, josta sain hintaa tingittyä alemmas, kun myyjä sattui olemaan paikalla. Kolmella eurolla sain sen ostettua. Lommo kyljessä, mutta värit ovat mukavat.

Teepurkki on uudehko, mutta kaunis. Hintakin sopiva: 80senttiä -30%. 




torstaina, maaliskuuta 21, 2013

Ragù - Italian lahja maailmalle

Ragù on italialainen pastakastike. Napolilainen ragù tehdään kokolihasta, siihen lisätään yrttejä sekä punaviiniä kun taas bolognesialainen ragù tehdään jauhelihasta, siihen ei tule yrttejä, tomaattia tulee vähemmän ja nesteeksi tulee valkoviiniä. Reseptejä on varmaan yhtä monta kuin on kokkiakin. Tässä Impin versio:

Possu ragù 

800g kassleria
4-5 sipulia
3 valkosipulin kynttä
punainen paprika
1prk tomaattimurskaa
chiliä, suolaa, mustapippuria
3 rosmariinin oksaa, muutamia timjamin oksia (myös kuivattu käy)
3 laakerinlehteä
1,5dl punaviiniä
1,5dl lihalientä

Kuutioi liha n. 3cm:n kuutioiksi. Ruskista puolet lihoista paistinpannulla, mausta chilillä, suolalla ja pippurilla. Kaada lihat kannelliseen uunivuokaan. Freesaa sipulilohkot ja laita pataan, laita yrttioksat, laakerinlehdet  ja valkosipulit sipulien päälle. Ruskista ja mausta loput lihoista ja kaada pataan. Näin sipulit jäävät lihojen "väliin" ja maustavat niitä tasaisesti. Kaada viini ja lihaliemi pataan ja lopuksi tomaattimurska. Nosta pata uuniin, 150 astetta ja anna olla siellä 4 tuntia. Kyllä. Tämä ei ole mitään pikaruokaa.

Neljän tunnin kuluttua :

3 varsiselleriä
2 porkkanaa
1prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja liemineen

Leikkaa sellerit sekä porkkanat ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne pataan kirsikkatomaattien kanssa. Laita pata vielä takaisin uuniin 1,5 tunniksi.

Säilöttyjä kirsikkatomaatteja löytyy ainakin tämmöisissä purkeissa

Keitä ragùn seuraksi nauhapastaa, myös maalaisleipä (tai patonki tai ciabatta)  sopii hyvin kyytipojaksi ja sillä voi pyyhkä lautasen puhtaaksi imeyttäen kastikkeen jämät. Annosten pinnalle voi laittaa parmesan-juustoa.
Ruokajuomaksi  sopii parhaiten täyteläinen italialainen punaviini, mutta miksei myös olut tai vesi.

Tällä reseptillä tulee annoksia noin 6.
Padan vetoisuus tulee olla ainakin 2,5 litraa.




Tässä ruoka valmiina. 



keskiviikkona, maaliskuuta 20, 2013

Koiran elämää

Musti saavutti kunnioitettavan kymmenen vuoden iän. Samalla juhlimme myös Neidon "noin 5-vuotis" päiviä. Koska sankareita oli kaksin kappalein, niin ihmisvieraat saivat myös maistaa kahta kakkua. Mustin kakku oli valkosuklaa-juustokakku, koristeltu sydän- ja lakritsirakeilla. 


Neidon kunniaksi leivoin porkkanakakun, jossa päällä sitruunatuorejuustoa. Koristeet nomparelleista ja strösseleistä.



Lahjaksi koirat saivat herkkuja; Cesaria, puruluita, makkaraa. Heidän omat kakut hupenivat nopeasti parempiin suihin!


tiistaina, maaliskuuta 19, 2013

Koirat sohvalla

Meidän nelijalkaiset eivät saa luvan kanssa tulla sohvalle, mutta kyllähän ne siellä käyvät kun olemme poissa. 


Nämä hound dogit saavat kuitenkin olla sohvalla kaiket päivät. Tyyny löytyi Day:sta.

Samalla kauppakierroksella kävin myös ihanassa Virkkuukoukkusessa Eerikinkadulla. Sieltä löytyi taikapillereille lääkedosetti. Sen lokerot (7kpl) ovat tarpeeksi suuret. Mulla on aina vakaa aikomus aloittaa syömään erilaisia hivenaineita, kivennäisaineita sekä vitamiineja. Muistan ottaa niitä parina päivänä ja sitten se jää. Nyt on iso dosetti ja sinne mahtuu myös jättikokoiset glukosamiinipillerit. 



Glukosamiinin hyödyistä ollaan kahta mieltä, mutta mitään sivuvaikutuksia se ei tietääkseni ole kenellekään aiheuttanut. Sehän on lisäravinne, jota käytetään nivelrikkoon. Itselläni nivelet rutisee ja paukkuu etenkin pari päivää ennen lumisateen saapumista. Tänä talvena lunta on tullut yhtenään ja sen myötä myös kipuja tuntunut etenkin peukalossa sekä pottuvarpaan seudulla.

Nyt pillerit lokeroihin, ainakin beetä, sinkkiä, deetä, kromia ja magnesiumia!

maanantaina, maaliskuuta 18, 2013

Helppoa ja hyvää

Löysin ihanan&makean ohjeen Johannan valtakunta-blogista. Se on kastanja-suklaa-herkku, jonka tein pieniin makeisvuokiin.

Suklaana käytin 70%:sta Maraboun premium-suklaata, kastanjahillon ostin Stockalta. Voin asemasta käytin extra virgin kookosöljyä.



Näillä aineilla tehty herkku on gluteenitonta. Käyttämässäni suklaassa on maitojauhetta, mutta ainakin Brumbergilla on laktoositonta ja gluteenitonta 60%:sta suklaata. Suklaaksi kannattaa valita mahdollisimman tummaa ja vahvaa, koska kastanjasose on makeaa. 

Tarkka ohje löytyy siis tuolta Johannan blogista, mutta lyhykäisyydessään se menee näin: sulata suklaalevy (100-150g), sotkota sekaan purkillinen Bonne Maman kastanjasosetta (350g), lisää lopuksi ruokalusikallinen kookosöljyä (tai voita). Nostele "taikinaa" pieniin makeisvuokiin, laita pariksi tunniksi jääkaappiin. Herkuttele kahvin kanssa.



Voisivat olla hyviä, jos maustaisi taikinan tilkalla konjakkia...täytynee kokeilla!

sunnuntaina, maaliskuuta 17, 2013

Kevät

..kuljen Hakaniemen rantaa, ja pitkin Kampin kaupunginosaa sekä Manskua.


Kuulin kerran hauskan jutun, liekö totta vai pelkkää legendaa; joku oli ajatellut perustaa baarin Ympyrätaloon ja laittaa sen nimeksi Corner Pub...




Kaunista arkkitehtuuria Kampin suunnalla.



Julkisivukorjausta



Ehkäpä Helsingin kaunein kadunkulma, ainakin kun yläviistoon katsoo.




Yksityiskohtia 




Luonnon taideteos rännissä.



Mitä mahtaa tarkoittaa tuo logo? Googlettamalla en sitä saanut selvitettyä.



Ruokakulttuurien kohtaaminen



Design-bussipysäkki, suunnitellut Stefan Lindfors. Kovasti on mielipiteet menneet jakoon, mutta minä tykkään!




Piipahdettiin Levykauppa Äxään hakemaan J. Karjalaisen uutukais lätty, "Et Ole Yksin",  vinyylinä tottakai. Vastapäisen talon yläikkunassa oli nainen, lienee kipsiveistos. Näkyy kuvassa vähän huonosti.


Vaatturiliike Sauma, liikkeen nimi on jotenkin akuankkamainen.



Viehko mallinukke Wiipurin Erikoiskorsettiliikkeen ikkunassa. Huomaa kuvan vasemmassa laidassa heijastuma; Jussi Mäntysen Hirvi-patsas Luonnontieteellisen museon edestä. Tuli kuvaan aivan varkain!


Kuvakavalkaadin lopuksi Seppo Ilmarinen takoo pulusta Sammon.

perjantaina, maaliskuuta 15, 2013

Iltapalaa

Mä olen ihan koukussa basilikaan. Nam! Sen ja tomaatin liitto on sellanen sielujen sinfonia, että oksat pois ja pala latvaa!


Maistuva iltapala syntyi jälkiuunipaloista, avokadosta, tomaatista, mozzarellasta ja basilikasta. Muutama ripaus puhdistamatonta merisuolaa ja mustapippuria myllystä väliin sekä päälle. Oi-oi kun on maukasta!

sunnuntaina, maaliskuuta 10, 2013

Valmis!

Makuuhuone on valmis. Sain ommeltua uudet koristetyynyt pari päivää sitten. 




Oven yläpuolella olevan peilin maalasin samalla värillä kuin kaappien ovet ja liimasin siihen sisustustarran.



Lamppu on tätini peruja.



torstaina, maaliskuuta 07, 2013

Teippailuja

Vielä muutama kuva kylppäristä, jota somistelin mustalla DC FIX-muovilla sekä myös washi-teipillä.



Peilikaapin reunat saivat pilkkukuosin.


Kokonaisuus on nyt hauska ja yksilöllisempi kuin aiemmin. Rahaa kului alle kymppi.



perjantaina, maaliskuuta 01, 2013

Remppa osa 2

Makkari maalattu, huomenna jos sais tavarat paikoilleen niin evakkoretki olkkarin vuodesohvalla päättyisi. Kun vaan saisi itsestään sen verran irti, että kävisi askartelutarvikkeet läpi ja järjestelisi ne sekä miettisi oisko jotain tavaraa mistä voisi luopua.

Vuokraasunnoissa kylppäri saattaa olla vaikka minkälainen peltiluukku. Meidänkin talossa niitä löytyy laidasta laitaan, kun remontteja on tehty yksi kerrallaan tarpeen mukaan. Meidän asunnossa on kokonaan laatoitettu kylppäri. Periaatteessa siinä ei ole mitään vikaa. Laatat vaan ei ole ihan kauniimmasta päästä... 



Pientä pintaremonttia, eli huussin stailausta suunnittelin ja aloin jo hieman toteuttamaankin.


Ostin DC FIXiä, joka on eräänlaista kontaktimuovia. Se ei jätä seinään (kaakeliin, oveen...) jälkeä kun sen irrottaa. Päätin liimailla siitä leikattuja ympyröitä kaakeleihin ja myös laattaboordiin laittaa mustat palkit päälle. Katsotaan mitä muuta mä saan kehiteltyä somistamaan meidän hyyskää. Muusikko ostikin jo tämän ihanan Vallilan suihkuverhon!