sunnuntaina, heinäkuuta 14, 2013

Hortoilua keittiössä

Innostuin taas hortoilusta, siis villivihannesten keräämisestä, säilömisestä ja syömisestä. Olen harrastanut sitä jo reilut 20v sitten, viime vuosina satunnaisesti, mutta nyt taas syöksyn täysillä pusikkoon! Tänään keräsin nokkosta, horsmaa, koivua, ratamoa ja vesiheinää. Kaksi jälkimmäistä pääsi ruokapöytään tuoreeltaan.



Hortoilijan perunasalaatti

1kg varhaisperunoita
2 maustekurkkua
1 isohko varhaissipuli varsineen
1 pkt grillijuustoa (t. halloumia)
1 ruukku viinisuolaheinää tai rucolaa
1/2 ruukkua basilikaa
vesiheinää
piharatamon lehtiä
(villiyrttejä n. puolet-kolmasosa viinisuolaheinä/rucola määrästä)
yrttisuolaa tai puhdistamatonta merisuoaa tai himalajan suolaa
mustapippuria
1dl sitruuna-oliiviöljyä (saa ainakin s-kaupoista)

Tee näin:
Keitä perunat. Perunoiden kiehuessa tee kastike: kaada isohkoon kulhoon öljy, rouhi sekaan pippuria ja lisää suolaa n.1 tl. Pilko sipuli varsineen öljyyn, samoin basilika ja pestyt villiyrtit sekä viinisuolaheinä. Maista ja lisää pippuria tarvittaessa. Pilko juusto n. sokeripalan kokoisiksi paloiksi, paista öljyssä pannulla ja lisää salaattiin. Lisää kuutioidut maustekurkut. Perunoiden tultua kypsiksi, kaada vesi pois, huuhtele ne kylmässä vedessä, jotta kypsyminen loppuu. Kuutioi hieman lämpimät perunat kuorineen salaatin sekaan. Anna maustua ainakin 30min. Sillä aikaa voit vaikka tehdä uunimunakkaan eli frittatan salaatin seuraksi.



Tähän munakkaaseen tuli seuraavat ainekset:
6 munaa
1dl juustoraastetta
1dl mustapekka-ruokakermaa

Vatkaa ainekset sekaisin ja kaada leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle 2 kuutioitua tomaattia, 1/2 dl kylmäsavupororouhetta ja muutama basilikanlehti. Paista 225 asteessa n. 25min. 



Kumpikin ruoka on hyvää lämpimänä, haaleana ja jopa kylmänä. Ovat myös erittäin mainioita piknik-eväitä. Ja ohjeita voi muunnella mielen mukaan. Iloisia hortoiluja!

Ei kommentteja: