torstaina, maaliskuuta 21, 2013

Ragù - Italian lahja maailmalle

Ragù on italialainen pastakastike. Napolilainen ragù tehdään kokolihasta, siihen lisätään yrttejä sekä punaviiniä kun taas bolognesialainen ragù tehdään jauhelihasta, siihen ei tule yrttejä, tomaattia tulee vähemmän ja nesteeksi tulee valkoviiniä. Reseptejä on varmaan yhtä monta kuin on kokkiakin. Tässä Impin versio:

Possu ragù 

800g kassleria
4-5 sipulia
3 valkosipulin kynttä
punainen paprika
1prk tomaattimurskaa
chiliä, suolaa, mustapippuria
3 rosmariinin oksaa, muutamia timjamin oksia (myös kuivattu käy)
3 laakerinlehteä
1,5dl punaviiniä
1,5dl lihalientä

Kuutioi liha n. 3cm:n kuutioiksi. Ruskista puolet lihoista paistinpannulla, mausta chilillä, suolalla ja pippurilla. Kaada lihat kannelliseen uunivuokaan. Freesaa sipulilohkot ja laita pataan, laita yrttioksat, laakerinlehdet  ja valkosipulit sipulien päälle. Ruskista ja mausta loput lihoista ja kaada pataan. Näin sipulit jäävät lihojen "väliin" ja maustavat niitä tasaisesti. Kaada viini ja lihaliemi pataan ja lopuksi tomaattimurska. Nosta pata uuniin, 150 astetta ja anna olla siellä 4 tuntia. Kyllä. Tämä ei ole mitään pikaruokaa.

Neljän tunnin kuluttua :

3 varsiselleriä
2 porkkanaa
1prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja liemineen

Leikkaa sellerit sekä porkkanat ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne pataan kirsikkatomaattien kanssa. Laita pata vielä takaisin uuniin 1,5 tunniksi.

Säilöttyjä kirsikkatomaatteja löytyy ainakin tämmöisissä purkeissa

Keitä ragùn seuraksi nauhapastaa, myös maalaisleipä (tai patonki tai ciabatta)  sopii hyvin kyytipojaksi ja sillä voi pyyhkä lautasen puhtaaksi imeyttäen kastikkeen jämät. Annosten pinnalle voi laittaa parmesan-juustoa.
Ruokajuomaksi  sopii parhaiten täyteläinen italialainen punaviini, mutta miksei myös olut tai vesi.

Tällä reseptillä tulee annoksia noin 6.
Padan vetoisuus tulee olla ainakin 2,5 litraa.




Tässä ruoka valmiina. 



Ei kommentteja: